Malaysia boleh lebih padu AUG 2026

[DIKEMAS KINI] MALAYSIA perlu memanfaatkan peluang sebagai tuan rumah Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2026 di laman sendiri dengan keluar sebagai pemenang pada edisi tersebut.

Malah Ketua Kontinjen Malaysia ke AUG Surabaya-Malang 2024, Suhairi Ismail percaya misi itu dapat direalisasikan sekiranya tuan rumah menggunakan kelebihan dalam acara sukan.

“Saya berharap kita dapat memberi perhatian kepada sukan-sukan yang sememangnya dikuasai pasukan negara baik individu atau berpasukan.

“Saya percaya antara sukan yang boleh diberikan tumpuan adalah seperti boling, skuash, terjun dan beberapa lagi acara sukan.

“Kita banyak belajar daripada pengalaman penganjuran edisi AUG Surabaya-Malang 2024, tapi semua terpulang kepada jawatankuasa penganjur untuk memilih acara sukan yang sesuai,” kata Suhairi kepada pemberita selepas Majlis Penutup AUG Surabaya-Malang 2024 di Graha Cakrawala Universitas Negeri Malang, Malang pada Sabtu.

Atlet karate negara, SH Sureeya membutirkan emas ke-35 negara dalam acara kumite bawah 60 kilogram (kg) sekali gus mempertahankan medal edisi Ubon Ratchathani 2022 selepas menumbangkan petarung Thailand, Chalemporn Piwlaaiad pada final di Pusat Konvensyen Universitas Islam Malang (UNISMA).

Secara keseluruhan kontinjen negara mengumpul sebanyak 38 pingat emas, 47 pingat perak dan 62 pingat gangsa selepas bertarung dalam 18 acara dengan kekuatan 262 atlet.

Edisi Ubon Ratchathani 2022, Thailand sebelum ini kontinjen negara dengan kekuatan 275 atlet bertarung dalam 19 daripada 23 acara sukan meraih 49 pingat emas, 83 pingat perak serta 50 pingat gangsa keluar naib juara di belakang Thailand.

Mengulas pencapaian atlet negara sepanjang 11 hari berintensiti tinggi itu Suhairi mengakui cabaran dihadirkan pesaing terutamanya tuan rumah Indonesia diakui sengit.

“Sebenarnya kita sudah pun terlepas pingat beberapa acara seperti wushu apabila tidak menghantar atlet, selain cabaran pesaing lain termasuk tuan rumah yang menggunakan atlet Sukan Olimpik Paris 2024 dalam acara 100 meter.

“Biarpun begitu juga berbangga juga dengan kejutan yang kita buat di bola baling, petanque, olahraga dan renang yang cemerlang di AUG 2024 kali ini.

“Pada 2026 kita jadi tuan rumah, post moterm akan dilakukan bagi menyalakan lagi cabaran sebenar tuan rumah untuk prestasi cemerlang,” katanya.

Sebagai rekod, sepanjang penganjuran temasya AUG sejak 1981, Malaysia muncul juara sebanyak dua kali iaitu edisi Kuala Lumpur 2008 dan edisi Vientiane 2012, Laos.

Sementara itu, Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Zambry Abd Kadir menyifatkan pemilihan Malaysia sebagai tuan rumah edisi ke-22 temasya tersebut satu penghormatan.

“Saya ingin menyampaikan penghargaan kepada Indonesia atas kejayaan menganjurkan AUG Surabaya-Malang 2024 kali ini.

“Saya juga bangga atas keputusan AUSC (Majlis Sukan Universiti ASEAN) memilih Malaysia sebagai tuan rumah 2026.

“Saya amat mengalu-alukan kehadiran penuntut dalam kalangan negara Asia Tenggara ke AUG Malaysia 2026. Jumpa anda semua di Malaysia,” katanya dalam satu rakaman video semasa perasmian penutup tersebut.-Sinar Harian