Semangat pemburuan emas AUG 2024 terus membara

NYALAAN pemburuan pingat emas hari ketujuh saingan Sukan Universiti ASEAN (AUG) Surabaya-Malang 2024 kontinjen negara diteruskan dengan merangkul empat medal tersebut pada Selasa.

Pemegang rekod kebangsaan lempar cekera wanita negara, Queenie Ting Kung Ni membuka gelanggang olahraga dengan butiran emas dari Lapangan Atletik FIK Universitas Negeri Surabaya (UNIESA).

Penuntut Universiti Putra Malaysia (UPM) itu meninggalkan dua pesaing terdekat dari Indonesia, Wahyu Nur Aini (43.41m) dan Maria Aviliationo (42.47m) dengan mencatatkan balingan 45.23 meter (m) sekali gus mempertahankan pingat emas dimenanginya edisi Ubon Ratchathani 2022.

Atlet lompat jauh, Andre Anura Anuar kemudian menambah satu lagi pingat emas hasil lompatan 7.46 meter (m) untuk pengekalan kali kedua pingat emas dijanakan Lukman Hakim Ramlan pada edisi 2022.

Andre Anura

Andre Anura

Sementara itu, skuad badminton negara menjana dua pingat emas di Pusat Konvensyen Graha Cakrawala, Universitas Negeri Malang menerusi beregu lelaki, Wong Tien Ci-Liew Xun yang menewaskan gandingan Indonesia, Elgiffani Muhammad Juan-Purnama Reza Dwicahya, 21-19, 21-10.

Wee Yee Hern-Ng Qi Xuan

Wee Yee Hern-Ng Qi Xuan

Emas kedua negara dibutirkan beregu campuran negara Wee Yee Hern-Ng Qi Xuan yang menyingkirkan cabaran Elgiffani-Jovita Elizabeth dari Indonesia, 17-21, 21-17, 21-11.

PENAMPILAN AZEEM DI AUG 2024

RAJA pecut sensasi negara, Muhammad Azeem Fahmi sudah bersedia memberikan segala-galanya sekiranya terpilih mengalas cabaran Malaysia di Sukan Olimpik Paris 2024 yang menyingkap tirai pada penghujung Julai ini.

Azeem

Azeem

“Sejujurnya saya tidak meletakkan sebarang harapan untuk itu (tiket wild card Sukan Olimpik Paris 2024), namun sekiranya terpilih saya sudah bersedia memberi yang terbaik.

“Insya-ALLAH sekiranya rezeki saya akan ke Paris, saya ada masa sebulan memastikan bersedia sepenuhnya, sekiranya sebaliknya saya tetap berlapang dada akur sebarang keputusan yang diputuskan KOM (Kesatuan Olahraga Malaysia).

Sinar Harian

Berita Telus & Tulus menerusi E-Mel setiap hari!

“Andaikata saya tidak terpilih ke Sukan Olimpik, saya akan memberikan tumpuan kepada Sukma Sarawak 2024,” kata penuntut Universiti Auburn tersebut pemberita selepas aksi acara 100 meter lelaki akhir pada Selasa.

Sebagai rekod, perebutan tiket wild card antara Azeem dan Shereen Samson Vallabouy ke Paris 2024 dijangka diputuskan KOM pada Rabu.

Presiden KOM Datuk Seri Shahidan Kassim berkata badan induk itu perlu membuat penilaian lebih mendalam berhubung perkara tersebut.

Sementara itu dalam acara akhir 100 meter lelaki Sukan Universiti ASEAN (AUG) Surabaya-Malang 2024 di Lapangan Atletik FIK Universitas Negeri Surabaya (UNIESA), pelari kelahiran Teluk Intan, Perak tersebut meraih pingat perak dengan catatan masa 10.37 saat.

Pingat emas dan gangsa dimenangi wakil Indonesia, Lalu Muhamad Zohri dengan catatan masa 10.19s serta Jaelani Fatah Sidik (10.59s).

“Satu larian yang baik walaupun sejujurnya bukan penamat terbaik hari ini, namun saya bersyukur dapat menamatkan larian di podium walaupun bukan yang saya harap dapat diberikan untuk Malaysia.

“Mungkin rezeki saya hanya untuk berada di kedudukan kedua, alhamdulillah saya akan bawa momentum positif ini untuk larian 4x100m esok (Rabu) dan 200m,” katanya.

AUG SURABAYA MALANG 2024

HARI KETUJUH

PUNGUTAN PINGAT

4 emas | 6 perak | 4 gangsa

PUNGUTAN PINGAT KESELURUHAN

18 emas | 23 perak | 32 gangsa

PINGAT EMAS

QUEENIE TING KUNG NI

(UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA )

Olahraga: Lempar Cakera Wanita

WEE YEE HERN ((UNIVERSITI MALAYA) /

NG QI XUAN (Taylor’s University)

Badminton:Beregu Campuran

WONG TIEN CI (Taylor’s University) / LIEW XUN (UNIVERSITI MALAYA)

Badminton: Beregu Lelaki

ANDRE ANUAR

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

Olahraga: Lompat Jauh Lelaki

PINGAT PERAK

HOOI SHAO HERNG (UCSI)

Badminton: Individu Lelaki

VALEREE SIOW ZI XUAN ((UNIVERSITI MALAYA) / LEE XIN JIE ((UNIVERSITI MALAYA)

Badminton: Beregu Wanita

NADIA AINA SYAZWANI ISHAK (POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN)

Taekwondo: Kyorugi -Bawah 63kg Wanita

KAMAL FARHAN A. RAHMAN (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA)

Olahraga: Lempar Cakera Lelaki

MANDY GOH LI (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA)

Olahraga: 400m Berpagar Wanita

MUHAMAD AZEEM MOHD FAHMI (AUBURN UNIVERSITY)

Olahraga: 100m lelaki

PINGAT GANGSA

UNG YI XING (HELP University)

Badminton: Individu Wanita

JASON JUN WEI LOO (YPC INTERNATIONAL COLLEGE)

Taekwondo: Indv Lelaki

FRENYNILA SHERLY LUCIUS (UMS)

Olahraga: 400m Berpagar wanita

RUSLEM ZIKRY PUTRA ROSELI (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA)

Olahraga: 400m Berpagar Lelaki

-Sinar Harian