‘Jangan gentar turun beraksi’ – Mei Xing

Kuala Lumpur: Skuad Piala Uber negara sudah bersedia untuk turun mengibarkan cabaran dalam kempen Piala Uber di Chengdu, China, Sabtu ini.

Kapten pasukan, Teoh Mei Xing berkata, biarpun tiada sebarang harapan semua pemain perlu berani dan berikan yang terbaik.

Mei Xing yang dijadualkan bergandingan dengan Go Pei Kee, berkata, dia akan sentiasa membakar semangat rakan seperti mana ketika mereka menyanyikan lagu ‘Semangat Berpasukan’ sewaktu kem latihan pusat.

“Kami menyanyikan lagu itu setiap hari dan ia membantu meningkatkan semangat berpasukan kami.

“Pada awalnya, rakan sepasukan saya agak malu untuk menyanyikan lagu itu. Sebagai kapten, saya menunjukkan contoh saya menyanyi dengan kuat dan jelas, selepas galakan daripada saya pakar psikologi (Frederick Tan), mereka boleh hafal lirik dan menyanyi dengan kuat.

“Saya tegaskan kepada mereka, jika tidak berani untuk menyanyi, bagaimana mereka boleh bermain tanpa rasa gentar di dalam gelanggang nanti,” kata Mei Xing.

Tegasnya penyertaan di Piala Uber adalah medan terbaik untuk pemain muda yang membarisi skuad negara menimba pengalaman.

“Jangan gentar untuk memberi cabaran kepada pihak lawan. Hargai peluang yang dapat bila dapat bermain dalam Piala Uber ini.

“Ini bukan kejohanan kecil. Semua pemain handalan dunia turun. Jadi hargai peluang bagi beri yang terbaik,” katanya.

Pada kempen kali ini, skuad negara rata-ratanya dibarisi pemain muda dengan beregu terdiri daripada pemain berusia 18 tahun, Siti Zulaikha Azmi, Tan Zhing Yi (21), Ho Lo Ee (21), Chan Wen Tse (19) dan Pei Kee (22) manakala perseorangan diketuai Goh Jin Wei (24) K. Letshanaa (20), Wong Ling Ching (20) dan Siti Nurshuhaini Azman (19).

Malaysia yang diundi dalam Kumpulan B akan membuka tirai saingan menentang Taiwan pada Ahad ini sebelum menentang Thailand keesokan harinya dan Australia pada 1 Mei.-Harian Metro