Arif-Roy King perlu segera jarakkan diri

KUALA LUMPUR: Beregu lelaki negara, Wan Arif Wan Junaidi-Yap Roy King mengakui yang mereka harus ‘memecut laju’ selepas satu lagi beregu muda, Aaron Tai-Khang Kai Xing kini semakin mengekori rapat di belakang.

Aaron-Kai Xing sudah pun memperoleh gelaran pertama di kejohanan senior iaitu di Cabaran Antarabangsa Toyota di Thailand dan ia situasi yang dianggap sebagai cabaran buat Arif-Roy King.

“Persaingan dalam beregu lelaki pada ketika ini boleh dikatakan sangat bagus. Aaron-Kai Xing pada usia 18 tahun sudah ada gelaran di kejohanan senior dan ia sesuatu yang amat jarang dicapai.

“Mungkin dalam tiga atau empat bulan lagi mereka akan dapat memasuki kejohanan lebih besar berstatus Super 100, Super 300 dan kami bersaing sesama sendiri sekarang,” kata Arif.

Wan Arif-Roy King yang berada di ranking ke-50 dunia mula kembali ke pentas antarabangsa pada Mac lalu selepas Roy King pulih sepenuhnya dari kecederaan lututnya.

Mereka menyertai dua kejohanan sejak Mac iaitu di Terbuka Switzerland dan juga Masters Sepanyol yang menyaksikan gandingan ini memperoleh gelaran naib juara di Madrid, hujung bulan lalu.

“Untuk melonjakkan ranking, saya dan Roy King tidak mahu hanya mara ke suku atau separuh akhir, kami mahukan gelaran… sekurang-kurangnya dua. Ketika ini, saya rasa masalah kami adalah pada mata-mata penting, selalu tewas kepada lawan,” kata Wan Arif.-Berita Harian