Azizulhasni tidak sertai Piala Negara-Negara UCI di Hong Kong

KUALA LUMPUR: Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang tidak akan menyertai saingan Piala Negara-Negara UCI yang berlangsung di Hong Kong bermula hari ini.

Menurut ketua jurulatih negara, John Beasley, keputusan itu dibuat selepas Azizulhasni dan seorang lagi pelumba negara, Shah Firdaus Sahrom sudah mempunyai mata yang cukup untuk layak beraksi di Sukan Olimpik Paris 2024.

Beasley, berkata Azizulhasni yang sebelum ini menghidap Perikarditis akan memberikan tumpuan kepada program latihannya sebagai persiapan menghadapi temasya di Paris.

Katanya, hanya Shah Firdaus, Muhammad Ridwan Sahrom dan Nurul Izzah Izzati Mohd Asri akan beraksi di Hong Kong.

“Kami memutuskan untuk Azizulhasni fokus kepada latihannya kerana dia sudah pun mempunyai mata yang mencukupi untuk melayakkan diri ke Paris. Selepas perlumbaan di Adelaide (Piala Negara-Negara), Azizulhasni terlepas waktu latihan kerana masalah kesihatan.

“Dia ketika ini secara perlahan-lahan dalam proses untuk mendapatkan kembali momentumnya.

“Untuk Shah Firdaus, dia juga dalam situasi yang baik untuk layak ke Paris berdasarkan mata yang dikumpulnya. Jadi, kejohanan di Hong Kong ini lebih kepada latihan buat dirinya untuk menilai tahap prestasinya.

“Seperti yang semua tahu dia mengalami kemalangan sebelum perlumbaan di Adelaide dan memerlukan masa untuk kembali kepada prestasi terbaiknya” kata Beasley.

Pada siri pertama Piala Negara-Negara di Adelaide, Azizulhasni berjaya memenangi pingat emas dalam acara keirin sebelum menamatkan saingan pecut individu di tempat keempat.-Berita Harian