Letshanaa dalam pembikinan perseorangan utama wanita

Kuala Lumpur: Masih ada sesuatu yang positif boleh diambil biarpun barisan pemain wanita negara tewas di aksi suku akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC).

Antaranya pemain wanita negara, K Letshanaa yang bersedia untuk mengisi kekosongan dalam acara perseorangan wanita dalam skuad negara.

Letshanaa berkata, dia bersedia mengambil tanggungjawab itu selepas nampak adanya peningkatan dari segi permainannya sebaik tamatnya aksi di BATC lalu.

Malah katanya, tiada yang mustahil untuk dia berada dalam kelompok 20 terbaik satu hari nanti.

“Saya lihat corak permainan permainan saya ada peningkatan sejak tahun lalu. Saya perlukan lebih banyak kejohanan lagi selepas ini.

“BAM (Persatuan Badminton Malaysia) juga sedang berusaha ke arah itu. Sebabnya dengan menyertai lebih banyak kejohanan saya dapat meningkatkan tahap permainan saya lagi selepas ini,” katanya.

Katanya, dia semakin rapat jurang permainan dengan pemain handalan seperti An Se Young, Tai Tzu Ying, Ratchanok Intanon dan Busanan Ongbamrungphan.

“Sebagai bukti ketika saya berdepan Busana dalam aksi terakhir Kumpulan Y jurang permainan dengan pemain itu semakin dekat.

“Sebab ketika di Sukan Asia, saya tewas mudah dan walaupun kali ini kalah, jurang mata itu dah semakin dekat,” katanya.

Letshanaa berkata, setiap kali bertemu lawan yang hebat, banyak dapat dipelajari daripada jaguh itu.

Justeru untuk kekal kompetitif dalam badminton, dia perlu mengubah corak pemikiran, kekuatan fizikal dan mentaliti yang kuat untuk kekal berdaya saing dengan pemain handalan dunia.

Untuk ke arah itu dia kini sudah pun turun sebanyak lapan kilogram dalam usahanya untuk mendapatkan fizikal yang lebih ideal.-Harian Metro