Pearly-Thinaah mara pusingan kedua Terbuka India

KUALA LUMPUR: Beregu wanita negara, Pearly Tan-M Thinaah menebus kekecewaan pada PETRONAS Terbuka Malaysia minggu lalu apabila melangkah ke pusingan kedua Terbuka India, sebentar tadi.

Pearly-Thinaah yang tersingkir seawal pusingan pertama di Arena Axiata, menempah tempat ke pusingan kedua di New Delhi selepas menewaskan gandingan Taiwan, Lee Chia Hsin-Teng Chun Hsun 21-12, 21-11.

Keputusan itu membolehkan beregu ranking ke-12 dunia itu kini mendahului rekod kemenangan dalam tiga pertemuan menentang Chia Sin-Chun Hsun kepada 2-1.

Berdasarkan rekod pertemuan tahun lalu, Pearly-Thinaah pernah menewaskan gandingan Taiwan itu pada kejohanan yang sama di pusingan kedua.

Pearly-Thinaah kini dijadual bertemu pilihan keempat kejohanan Nami Matsuyama-Chiharu Shida selepas gandingan Jepun itu menewaskan beregu India, Treesa Jolly-Gayatri Gopichand Pullela 18-21, 21-14, 21-13.

Sementara itu pemain perseorangan wanita negara, Goh Jin Wei ditunjuk jalan keluar oleh pemain Thailand, Supanida Katethong apabila tewas 10-21, 14-21.

Kekalahan itu menyaksikan Katethong kini meraih kemenangan sulungnya ke atas Jin Wei dalam tiga pertemuan antara mereka setakat ini.

Kali terakhir Jin Wei meraih kemenangan ke atas Katethong adalah pada Kejohanan Berpasukan Campuran Remaja Dunia dan suku akhir Antarabangsa Remaja Thailand, kedua-duanya pada 2015.- Berita Harian