‘Anak dah tunaikan impian saya dengan baik’ – Eravaizura

USAHA keras melatih anak-anak dalam sukan pushbike selama enam tahun membuahkan hasil apabila anak lelakinya muncul juara di peringkat antarabangsa.

Ia susulan hantaran video daripada Instagram Eravaizura Salleh yang memaparkan Zillzufar Mohd Zaidi, 8, bertanding dalam sukan pushbike dan meraih tempat pertama di Bangkok, Thailand.

Menurut ibu kepada dua cahaya mata itu, sejak 2019, dia dan suami menggalakkan anak-anak untuk menceburi sukan tersebut selain membina keyakinan diri untuk bersaing.

“Anak sulung saya semasa kecil dia kurang lasak jadi saya ambil inisiatif untuk masukkan sukan pushbike seawal usia 2 tahun supaya dia jadi lebih berani.

“Alhamdulillah dia tunaikan impian saya di Bangkok tahun lalu apabila muncul juara tempat pertama mengalahkan beberapa peserta dari Thailand, China dan Vietnam.

“Usaha selama enam tahun ini telah pun berhasil walaupun dia ada masalah kaki pengkar, tapi semuanya okay,” katanya kepada Sinar Harian baru-baru ini.

Mengulas lanjut, menurut Eravaizura, anak sulungnya turut memasuki acara duathlon iaitu berlari sejauh 400 meter dan berbasikal 4 kilometer (km) bagi kategori kanak-kanak.

Tambahnya, selain aktif bersukan, mereka turut mementingkan pembelajaran anak-anak.

“Saya galakkan juga dia masuk sukan berbasikal kerana pushbike ini sehingga umur 9 atau 10 tahun sahaja. Pada November lalu dia menyertai acara duathlon dan mendapat tempat pertama.

“Buat masa ini mereka dapat mengimbangi akademik dan sukan dengan baik selain jalani latihan tiga hari seminggu pada waktu malam,” katanya.-Sinar Harian