Siapa lebih berhak ke Olimpik, Azeem atau Shereen?

KUALA LUMPUR: Tumpuan kini terarah kepada Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) dalam memutuskan siapa lebih berhak untuk diberikan tiket ‘wild card’ bagi beraksi di Sukan Olimpik Paris 2024.

Dua calon berada dalam senarai pendek iaitu jaguh pecut, Muhammad Azeem Fahmi dan pelari 400 meter (m) wanita, Shereen Samson Vallabouy.

Kedua-dua pelari itu terlepas tiket untuk layak secara merit baik menerusi had kelayakan mahupun kedudukan ranking.

Keputusan dihasilkan mereka di Terbuka Kazakhstan di Almaty, semalam yang menjadi kejohanan terakhir kelayakan masih belum cukup untuk layak secara automatik.

Prestasi Azeem sedikit terganggu susulan tiga ‘false start’ yang berlaku membabitkan tiga pelari negara lain ketika final acara 100m manakala Shereen tidak dicabar ketika mengungguli saingan 400m.

Azeem perlu muncul juara dan mencatat masa 10.20 saat (s) untuk melonjakkan kedudukan ranking kelayakan ke Paris dalam kelompok 56 terbaik sekali gus layak secara automatik.

Bagaimanapun, dia sekadar mencatat 10.37s untuk menamatkan saingan di tempat ketiga di belakang pemenang emas, Puripol Boonson dari Thailand (10.23s) dan Kayhan Ozer dari Turkiye (10.25s).

Sementara itu, Shereen mencatat masa 52.60s untuk muncul juara saingan 400m.

Meskipun berjaya muncul juara tetapi dia gagal dalam satu lagi misinya yang mana dia perlu memperbaharui rekod kebangsaan miliknya 51.79s untuk menembusi kelompok 48 terbaik ranking kelayakan ke Paris.

Bekas jaguh pecut negara, Nazmizan Mohamad, berkata kedua-dua pelari itu mempunyai kekuatan masing-masing sekiranya dipilih untuk diberikan tiket ‘wild card’.

Bagaimanapun, Nazmizan, berpandangan Azeem dilihat mempunyai sedikit kelebihan memandangkan tiket ‘wild card’ yang ditawarkan hanya untuk acara 100m, 800m dan maraton.

Senario itu, katanya, membuatkan Shereen perlu beralih kepada acara 100m jika dipilih beraksi di Sukan Olimpik.

“Kalau Azeem yang dipilih pastinya lebih mudah kerana itu memang acara dia. Dia boleh terus fokus untuk persiapan ke Olimpik.

“Ambil contoh di Sukan Asia Hangzhou, dia lari sekitar 10.20s dan ketika final dia buat 10.11s untuk meraih gangsa. Apabila sudah terpilih, motivasi dan fokus pastinya sudah berbeza.

“Untuk Shereen, jika dia terpilih pun OK sebab 400m pun pecut juga. Dia sudah biasa berlatih dengan kepantasan.

“Namun, sudah tentu dia perlu menukar corak latihannya dalam masa terdekat ini untuk persiapan ke Sukan Olimpik,” kata Nazmizan kepada BH Sukan.

Nazmizan yang beraksi atas tiket ‘wild card’ di Sukan Olimpik Athens 2004 dalam acara 200m percaya KOM akan menilai semua aspek sebelum membuat keputusan.

“Kalau tengok acara yang ditawarkan itu, saya nampak Azeem ada kelebihan. Namun, semuanya terpulang kepada KOM untuk tentukan,” kata pemenang 100 dan 200m Sukan SEA Hanoi 2003 itu.

Sementara itu, Pengarah Teknikal KOM, Robert J Ballard, berkata keputusan pemilihan untuk atlet yang akan diberi tiket ‘wild card’ ke Paris akan ditentukan Jawatankuasa Pemilihan KOM itu dalam masa terdekat.

“Ia terpulang kepada jawatankuasa pemilihan untuk menentukan siapa yang layak diberikan tiket ‘wild card’,” katanya.-Berita Harian