Peluang June Wei pulih reputasi

Kuala Lumpur: Pemain perseorangan ketiga negara, Cheam June Wei mengakui Piala Thomas kali ini adalah peluang terbaik untuk dirinya mengukuhkan kembali kariernya di peringkat antarabangsa.

Malah dia turut yakin akan keupayaan pasukan negara untuk meraih kemenangan tatkala berdepan Hong Kong pada perlawanan pembukaan Piala Thomas di Chengdu China Sabtu ini.

Biarpun Hong Kong kini dilatih oleh bekas pemain negara Wong Choong Hann, June Wei berkata Malaysia mempunyai kelebihan jika mengambil kira dari segi ranking.

Namun yang penting adalah untuk terus kekal fokus dan jangan terlalu banyak berfikir.

“Biarpun mereka dilatih Choong Han, saya tidak fikir semangat sepasukan mereka lebih tinggi daripada kita. Malaysia sentiasa terbaik dalam acara berpasukan.

“Saya gembira dan bangga dapat mewakili Malaysia sekali lagi dan akan beri yang terbaik apabila memasuki gelanggang,” katanya yang tampil buat kali kedua di Piala Thomas selepas di Aarhus, Denmark.

June Wei disenaraikan sebagai pemain perseorangan ketiga dijangka akan berdepan Chan Yin Chak ranking 92 atau Jason Gunawan (95) yang mana dia yang kini menghuni ranking ke-63 dunia belum pernah ditemui di mana-mana kejohanan sebelum ini.

Namun dia turut berkemungkinan diturunkan sebagai perseorangan kedua sekiranya Lee Zii Jia atau Leong Jun Hao direhatkan.

Mengulas mengenai persiapan, June Wei yang meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 2021 berkata, ketika ini semua berjalan lancar dan dia berada dalam kondisi terbaik sejak tiga minggu lalu.

Kembali menyertai kem latihan pusat sebaik pulang daripada Masters Sepanyol June Wei berkata, dia kini berada dalam keadaan terbaik serta sudahpun pulih daripada kecederaan belakang yang dialaminya bulan lalu.

Pada saingan kali ini, Malaysia dibarisi empat pemain perseorangan iaitu Lee Zii Jia, Leong Jun Hao, Cheam June Wei dan Justin Hoh manakala beregu terdiri daripada Aaron Chia-Soh Wooi Yik, Nur Izzuddin Rumsani-Goh Sze Fei dan Muhammad Haikal Nazri-Choong Hon Jian.

Manakala Hong Kong akan diketuai oleh Lee Cheuk Yiu, Angus Ng Ka Long, Jason Gunawan, Chan Yin Chak dalam acara perseorangan selain Tang Chun Man-Tse Ying Suet, Reginald Lee-Chau Hoi Wah, Him-Yeung Shing Choi dan Hung Kuei Chun-Lui Chun Wai.

Malaysia diundi dalam Kumpulan D akan membuka tirai saingan menentang Hong Kong sebelum berdepan Algeria keesokan harinya dan bertemu Denmark pada 30 April untuk aksi terakhir peringkat kumpulan.-Harian Metro