Aidil sasar emas di Dubai

KUALA LUMPUR: Bintang muda meningkat naik, Pengiran Aidil Auf Hajam tampil dengan misi serampang dua mata pada Kejohanan Olahraga Bawah 20 tahun (B-20) di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dari 24 hingga 27 April ini.

Atlet berusia 19 tahun berasal dari Sandakan, Sabah itu, berkata dia mahu membawa pulang pingat emas daripada kejohanan kali ini sekali gus menebus kekecewaan sekadar meraih gangsa dalam dua penampilan sebelum ini di Kuwait dan Korea Selatan.

Katanya, kejohanan di Dubai itu turut menjadi medan untuk dia memburu tiket bagi membuat kemunculan sulung di Kejohanan Olahraga Dunia B-20 di Lima, Peru pada Ogos depan.

“Ini adalah kali ketiga saya menyertai kejohanan ini (Kejohanan Olahraga Asia B-20). Sebelum ini, dua kali saya meraih gangsa.

“Jadi, saya harap boleh tukar warna pingat itu kepada emas pada penyertaan kali ini.

“Kejohanan ini juga adalah peluang saya untuk mengesahkan tempat ke Kejohanan Olahraga Dunia B-20.

“Untuk layak, saya perlu melepasi had kelayakan 21.35 saat yang ditetapkan WA (Olahraga Dunia). Saya percaya saya boleh lakukannya kerana catatan terbaik saya hanya kurang satu saat daripada had kelayakan,” kata Aidil.

Sebagai rekod, catatan peribadi Aidil dalam acara 200 meter ialah 21.36s yang dilakukan ketika saingan Terbuka Singapura tahun lalu.

Menurut Aidil, jika layak ke Kejohanan Dunia, dia bersedia untuk melupakan aksi di Sukan Malaysia (SUKMA) 2024 di Sarawak bagi melakukan persiapan rapi ke Peru.

SUKMA Sarawak akan berlangsung dari 17 hingga 24 Ogos manakala Kejohanan Dunia akan bermula tiga hari selepas tamat temasya itu.

Jaguh pecut negara, Muhammad Azeem Fahmi berjaya mencipta sensasi pada penampilan di Kejohanan Dunia B-20 pada 2022 di Colombia apabila dia memecahkan rekod kebangsaan dengan mencatat 10.09s.-Berita Harian