Harimau Malaya B-23 mahu kejutkan Uzbekistan

KUALA LUMPUR: Skuad bawah 23 tahun (B-23) turun ke Piala Asia B-23 tanpa sebarang tekanan memandangkan mereka ‘sedar diri’ dengan kemampuan mereka untuk berentap pada saingan yang sudah membuka tirainya di Qatar, hari ini.

Pengurus pasukan, Datuk Seri Shahril Mokhtar menegaskan beliau selalu mengingatkan anak buahnya supaya tidak terlalu tertekan terutama selepas mengambil kira reputasi pencabar lain pada Kumpulan D.

Bagi edisi kali ini, skuad bimbingan Juan Torres Garrido bakal berdepan juara 2018, Uzbekistan, Rabu ini disusuli naib juara 2018, Vietnam pada 20 April dan menutup aksi peringkat kumpulan menentang Kuwait, tiga hari kemudian.

“Sejak bermulanya kem latihan pusat, saya selalu katakan kepada pemain supaya jangan tertekan kerana kita sentiasa akan menjadi pasukan bukan pilihan. Jadi dengan status seperti ini, kita tidak berdepan banyak tekanan.

“Kita tahu Uzbekistan memiliki kelebihan tetapi kita akan cuba memberi tentangan. Aksi pertama sememangnya penting kerana ia boleh dianggap sebagai motivasi terbaik. Kalau dapat menang ataupun seri, itu sudah bonus.

“Berdasarkan perkembangan ditunjukkan sepanjang tiga minggu menjalani latihan, saya optimis kita mampu memberikan cabaran yang terbaik kepada Uzbekistan,” kata Shahril.

Dalam perkembangan lain, Shahril juga melihat anak buahnya sudah mula menyesuaikan diri dengan cuaca di Qatar selepas sebelum ini hanya menjalani sesi latihan pada sebelah malam susulan bulan Ramadan.

“Pemain perlu sesuaikan diri dengan cuaca pada sebelah petang kerana kita ada dua perlawanan pada sebelah petang. Ada lagi beberapa hari sebelum aksi pertama (lawan Uzbekistan) jadi kita melihat ada perkembangan positif daripada pemain.

“Saya fikir cuaca di Malaysia lebih panas lagi berbanding di Qatar, cuma di sini cuacanya panas dan kering jadi pemain perlu pandai-pandai untuk ‘ambil angin’ ketika bermain nanti,” katanya.

Piala Asia B-23

Kumpulan D

Rabu

Uzbekistan mln Malaysia, 9 mlm

Sabtu

Malaysia mln Vietnam, 9 mlm

23 April

Kuwait mln Malaysia, 11.30 mlm

-Berita Harian