Skuad B-23 tewas tipis

Kuala Lumpur: Skuad bawah 23 (B-23) tahun negara terus mempamerkan peningkatan dalam aksi pemanas badan kedua menjelang saingan sebenar Piala Asia B-23 di Doha, Qatar minggu depan.

Dalam perlawanan persahabatan tertutup awal pagi tadi, skuad kendalian Juan Torres Garrido sekadar tewas tipis 0-1 di tangan pasukan tuan rumah yang diletakkan sebagai pilihan utama memenangi Piala Asia B-23 nanti.

Malah, gol tunggal itu hanya diraih menerusi sepakan penalti pada masa kecederaan babak pertama yang disudahkan Ahmed Husham.

Walaupun tewas, setidak-tidaknya kekalahan tipis itu membuktikan bahawa pasukan muda negara itu mampu memberi saingan apabila berdepan lawan lebih ternama

Sebelum itu skuad B-23 turut tewas kepada China dengan keputusan 1-2, dengan kedua-dua gol lawan juga berpunca daripada sepakan penalti.

Mungkin satu kelemahan ketara yang perlu diperbaiki segera adalah dengan mengurangkan kesilapan di dalam kotak penalti bagi mengelak menghadiahkan penalti kepada lawan.

Pasukan negara dijadual menentang Uzbekistan pada aksi pertama Kumpulan D di Stadium Antarabangsa Khalifa pada Rabu depan.

Selepas itu, Vietnam bakal menanti anak buah Garrido di venue sama tiga hari kemudian sebelum menutup kempen peringkat kumpulan dengan menentang Kuwait pada 23 April di Stadium Al Janoub.

Dua pasukan terbaik daripada empat kumpulan akan mara ke suku akhir di mana tiga pasukan terbaik kejohanan bakal menempah tiket ke temasya Sukan Olimpik Paris, Julai ini.

Manakala, pasukan di tangga keempat akan mengharungi aksi playoff bertemu Guinea dari benua Afrika untuk mencuri slot terakhir ke Paris.-Harian Metro