Khairulnizam yakin dapat tiket di Last Chance Regatta

UALA LUMPUR: Pelayar negara, Khairulnizam Mohd Affendy berada pada tahap prestasi terbaiknya menjelang kejohanan kelayakan terakhir ke Sukan Olimpik Paris 2024, Last Chance Regatta di Hyeres, Perancis dari 20 hingga 27 April ini.

Semalam, atlet berpengalaman itu menamatkan saingan ILCA 7 Piala Dunia di Mallorca, Sepanyol di kedudukan ke-16 daripada 193 pelayar dan bagi Khairulnizam, ia adalah satu perkembangan yang positif menjelang kejohanan di Perancis.

“Kalau diikutkan pada masa sekarang ini, saya berada di tahap terbaik. InsyaAllah, cuma ada sedikit yang perlu diperbaiki lagi untuk memastikan semua berada di tahap terbaik sebelum kejohanan itu,” kata Khairulnizam ketika dihubungi, hari ini.

Khairulnizam menamatkan saingan di Sepanyol pada kedudukan ke-16 daripada 193 peserta dengan rata-rata nama di kedudukan lebih atas daripadanya sudah pun melayakkan diri ke Paris 2024

Ditanya mengenai saingan di Hyeres nanti, Khairulnizam berkata, dia perlu memburu penamat dalam kelompok tiga negara terbaik dan mengharapkan prestasi pada ketika ini dapat dibawa pada kejohanan berkenaan.

“Kalau diikutkan negara yang tak layak itu, saya berada di kedudukan pertama dalam kejohanan ini (di Sepanyol). Jadi saya harap di Last Chance Regatta nanti dapat kekal prestasi seperti ini.

“Tak mustahil untuk layak sekiranya dapat kekalkan prestasi seperti ini dan saya perlu memperbaiki kelemahan seperti membuat keputusan dan juga (taktikal) di permulaan perlumbaan,” katanya.

Untuk rekod, Khairulnizam sedang memburu pentas Olimpik keempatnya di Paris dengan sebelum ini membuat kemunculan pertama di temasya terbesar dunia berkenaan di London 2012.-Berita Harian