Eain Yow mara ke final Terbuka Jerman

KUALA LUMPUR: Pemain skuasy lelaki negara, Ng Eain Yow menempah tiket ke final pertamanya musim ini apabila menyingkirkan pilihan utama dari Wales, Joel Makin pada Terbuka Jerman di Hamburg.

Eain Yow yang tampil sebagai pilihan keempat, menundukkan Makin 13-11, 11-8, 6-11, 11-8 pada kejohanan berstatus gangsa itu sekali gus memperoleh kemenangan pertamanya ke atas lawan dari Wales itu selepas enam pertemuan sebelum ini.

“Di sepanjang perlawanan, saya cuba mengawal emosi dan tidak menunjukkan banyak pada raut wajah,” kata Eain Yow kepada Jelajah Dunia PSA.

“Menentang pemain seperti Joel (Makin), biasanya anda tidak boleh menyerangnya dari depan dan hari ini saya bebas dan melakukannya.

“Dia mungkin tidak berada pada tahap 100 peratus, tetapi masih mampu mengheret perlawanan hingga ke set keempat. Saya bangga dengan corak permainan hari ini dan mahu kekal kuat dari segi mental, tetapi minggu ini belum berakhir.”

Pada aksi final kira-kira jam 10 malam ini, Eain Yow akan berdepan pilihan keenam dari Switzerland, Dimitri Seinmann yang mengejutkan pilihan ketiga dari Mesir, Mohamed El Sherbini 11-8, 11-4, 11-1.

Berdasarkan rekod pertemuan, Eain Yow pernah mengatasi pemain ranking ke-34 dunia itu pada Kejohanan Dunia 2017.-Berita Harian