Atlet perlu bersedia jika Malaysia anjur Sukan Komanwel 2026

KUALA LUMPUR: Kesediaan dan kesiapsiagaan atlet tidak seharusnya menjadi masalah jika Malaysia memutuskan untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 2026, kata legenda skuasy negara Datuk Nicol David.

Berkongsi pengalamannya, bekas ratu skuasy negara itu berkata sama ada Malaysia menganjurkan temasya empat tahun sekali itu atau tidak, atlet negara di bawah program pembangunan dan latihan Majlis Sukan Negara (MSN) sentiasa menjalani latihan untuk penyertaan sukan utama lain.

“Atlet sudah bersiap sedia, ada yang ke Sukan Olimpik, ada ke acara seperti Sukan Asia dan Komanwel yang diadakan empat tahun sekali. Kami tahu tahun itu akan menjadi penting, jadi perlu bersedia dua tahun sebelumnya untuk mencapai keputusan lebih baik.

“Ia adalah sebahagian daripada persiapan sama ada mereka akan merasakan tekanan tambahan atau tidak, ia sentiasa tekanan daripada kita sendiri untuk negara mendapat pingat. Selain itu, bermain di laman sendiri kita akan mendapat kelebihan dan banyak sokongan,” katanya pada sidang media hari ini.

Mengimbau kenangan menyertai Sukan Komanwel 1998 ketika berusia 14 tahun, Nicol berkata pengenalan skuasy dalam Sukan Komanwel ketika itu membantu sukan raket berkenaan meraih populariti.

“Ia kali pertama skuasy dipertandingkan, untuk membuat persiapan ia sangat mengujakan dan skuasy mendapat banyak pengiktirafan sejak dari itu,” kata juara dunia lapan kali itu.

Tuan rumah Sukan Komanwel 2026 Victoria menarik diri selepas unjuran kos penganjuran temasya itu melonjak daripada AUD2.6 bilion (kira-kira RM8.09 bilion) kepada AUD7 bilion (RM21.78 bilion).

Berikutan itu, Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) menawarkan suntikan dana sebanyak £100 juta (RM602 juta) kepada Malaysia, yang menjadi tuan rumah temasya pada 1998 dan ahli lain demi menyelamatkan temasya empat tahun sekali itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat berkata kerajaan akan meneliti butiran dan mendapatkan pandangan semua pihak termasuk Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sebelum membuat keputusan muktamad mengenai tawaran untuk menganjurkan temasya itu. – BERNAMA