Berpuasa di perantauan demi karier

Kuala Lumpur: Berpuasa dan berhari raya di perantauan bukan sesuatu yang asing buat pemain hoki negara, Faizal Saari.

Ia adalah lumrah yang perlu dikorbankan kerana tuntutan kerjaya seorang atlet.

Ramadan kali ini dia sekali lagi akan terpaksa meninggalkan keluarga tercinta demi tuntutan kerjayanya sebagai pemain hoki.

Penyerang prolifik negara itu mendapat tawaran kali kedua untuk beraksi bersama pasukan dari Bangladesh, Mohammaden Sporting Club untuk tempoh enam minggu.

Ia bukanlah kali pertama pemain berusia 31 tahun itu membuat penampilan di luar negara dan menjadi pemain negara pertama membuat penampilan di Hoofdklasse Belanda, selepas khidmatnya di­sambar ZSV Schaerweijde dua tahun lalu.

Malah dia turut pernah beraksi di negara seperti di Australia, India dan Sepanyol serta beberapa negara lain.

Justeru ia bukan sesuatu yang asing buat pemain kelahiran Terengganu itu menjalani ibadah puasa di perantauan.

“Ramadan tahun ini saya akan menyambutnya sendirian kerana akan beraksi bersama kelab di Bangladesh.

“Tapi ia bukan satu yang asing bagi saya kerana pernah juga berpuasa di perantau sebelum ini.

“Cuma kali ini saya akan mendapat kebenaran daripada kelab untuk berhari raya bersama keluarga sebelum kembali ke Bangladesh semula untuk baki perlawanan seterusnya,” katanya.

Di tanya mengenai pengalaman berpuasa di perantauan, Faizal berkata, dia melalui perkara yang sama seperti ketika di tanah air.

Cuma rasa berbuka bersama keluarga itu tidak sama ketika terpaksa berbuka sendirian atau bersama rakan-rakan di perantauan.

“Kalau ditanya apa yang dirindui pastinya waktu sahur dan berbuka bersama keluarga.

“Saya juga pernah rasa puasa selama 15 ke 16 jam juga ketika di Afrika Selatan atau Argentina ketika itu.

“Memang meletihkan tapi itu satu pengalaman yang tidak semua orang boleh merasai,” katanya.

Faizal berkata, sepanjang bulan Ramadan ini, dia perlu mengekalkan diet yang seimbang bagi memastikan berada di tahap terbaik apabila turun beraksi.

Antara yang perlu ditekankan adalah pengambilan makan ketika waktu bersahur yang mana ia perlu di ambil mengikuti kuantiti sederhana.

“Atlet perlu profesional. Tak boleh ambil berlebihan dan tidak boleh juga terlampau berat atau terlampau ringan.

“Ia sangat penting untuk membolehkan kita mengekalkan momentum dan mengekalkan kecergasan agar boleh memberikan yang terbaik apabila turun berlatih atau bertanding,” katanya.

Mengulas mengenai peluangnya beraksi bersama kelab luar, Faizal berkata, dia perlu mengekalkan tahap disiplin kerana membawa nama negara.

Justeru momentum perlu dikekalkan untuk terus kekal relevan dalam dunia hoki negara selain diharapkan akan diserapkan ke dalam skuad kebangsaan.-Harian Metro