Aifa sandaran di Terbuka Australia

Kuala Lumpur: Pemain skuasy wanita negara dilihat berpeluang cerah untuk melakarkan kejutan di Terbuka Australia yang akan bermula minggu depan.

Kejohanan yang menawarkan hadiah kemenangan AS$52,500 (RM246,986) menyaksikan skuad wanita negara akan diwakili oleh Aifa Azman, Aira Azman dan Rachel Arnold.

Manakala barisan pemain lelaki akan dibarisi Muhammad Addeen Idrakie Bahtiar, Mohamad Syafiq Kamal dan Sanjay Jeeva

Namun ketika barisan pemain wanita dilihat berpeluang cerah melakar kejutan, barisan pemain lelaki dilihat berdepan rintangan untuk melepasi pusingan pertama.

Jurulatih kebangsaan, Andrew Cross berkata, berdasarkan kedudukan ranking yang rendah tiga pemain lelaki negara meletakkan mereka dalam keadaan sukar untuk melepasi pusingan pertama.

Namun Cross meletakkan kepercayaan yang tinggi untuk mereka melakar kejutan dan mempamerkan prestasi terbaik masing-masing.

“Saya lihat pemain wanita negara mempunyai harapan cerah untuk melangkah lebih jauh tapi dalam saingan lelaki pula agak sukar biarpun pemain yang berada di ranking terbaik dunia tidak menyertai kejohanan itu.

“Bagi pemain wanita, agak menarik terutamanya pertemuan dua beradik, Aifa dan Aira Azman buat kali pertama di pentas antarabangsa.

“Tapi apa yang penting adalah lepasi pusingan pertama terlebih dahulu,” katanya.

Berdasarkan undian, Jeeva yang berada di ranking ke-80 dunia, akan berdepan lawan agak seimbang, Toufik Mekhalfi (76) dari Perancis, Addeen (65) berdepan pemain Hong Kong, Wong Chi Him (103) dan Syafiq (104) menentang seorang lagi pemain Hong Kong, Tang Ming Hong (89).

Terbuka Australia akan berlangsung 20 hingga 24 Mac ini.

Sementara itu, S Sivasangari pula sedang mempersiapkan diri bagi menghadapi kejohanan London Classic dari 27 Mac hingga 1 April ini.-Harian Metro