Aaron-Wooi Yik mara ke pusingan kedua Seluruh England

KUALA LUMPUR: Dua beregu negara – gandingan Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi berdepan nasib berbeza pada pusingan pertama Seluruh England di Birmingham, hari ini.

Gandingan Aaron-Wooi Yik berjaya menepati ramalan apabila menyingkirkan satu lagi pasangan negara, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani menerusi keputusan 21-19, 21-17.

Yew Sin-Ee Yi pula ditunjuk jalan keluar oleh wakil China, Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi selepas tumbang 21-23, 14-21 meskipun berjaya memenangi set pertama dengan keputusan 21-15.

Aaron-Wooi Yik yang juga juara dunia 2022 itu bakal berdepan cabaran gandingan dari Taiwan, Chang Ko Chi-Po Li Wei di pusingan kedua nanti.

Mengiringi Aaron-Wooi Yik ke pusingan kedua adalah beregu campuran, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing yang mengetepikan pasangan dari Perancis, Thom Gicquel-Delhine Delrue 12-21, 21-19, 21-14.

Menanti mereka di pusingan kedua adalah sama ada wakil Hong Kong, Tang Chun Man-Tse Ying Suet ataupun gandingna dari Indonesia, Rehan Naufal Kusharjanto-Lisa Ayu Kusumawati.-Berita Harian