Ramai setuju Malaysia anjur Sukan Komanwel 2026

KUALA LUMPUR: Selepas tiga jam dimuatnaik, undian dilakukan Berita Harian Online mendapati 66 peratus pembaca bersetuju untuk Malaysia menjadi pengganti tuan rumah bagi Sukan Komanwel 2026 selepas Victoria menarik diri sebagai penganjur tahun lalu.

Baki 34 peratus pula tidak bersetuju untuk dianjurkan dengan rata-rata di aplikasi X Berita Harian yang setakat ini menerima 3,000 tontonan dan 429 undian dengan masing-masing memberi pelbagai reaksi.

Seorang pembaca di aplikasi X, collapse formula menulis: “Dana telah disediakan dari segi sokongan dunia”, manakala Gintak mempersoalkan hasil diperoleh daripada penganjuran terdahulu ketika Malaysia menjadi tuan rumah 1998.

“Ramai tak tahu apa sudah jadi pada SUKOM 98 yang manage (menguruskan) Sukan Komanwel. Untung ke rugi. Boleh OCM (Majlis Olimpik Malaysia) dan KBS jelaskan. Npe (Kenapa) Brisbane tarik jadi ‘host’ (tuan rumah) Sukan Komanwel. Boleh OCM jelaskan,” tulisnya.

Dalam pada itu, Oreki Houtarou bersetuju untuk temasya diadakan namun tidak mahu sekiranya akan berlaku ketirisan dari sudut dana.

“Setuju kalau dana tidak diselewengkan,” tulisnya.

Untuk rekod, kali terakhir Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel adalah pada 1998 dan pada ketika itu, Malaysia menamatkan kempen di tangga keempat dengan 10 pingat emas, 14 perak dan 12 gangsa.

Australia muncul juara keseluruhan dengan 80 emas, 61 perak dan 57 gangsa manakala England di tangga kedua, 36 emas, 47 perak dan 53 gangsa. Kanada di tangga keempat dengan 30 emas, 31 perak dan 38 gangsa.-Berita Harian