Pengguguran Pandelela, Dhabitah ikut kriteria ditetapkan RTG

KUALA LUMPUR: Dua penerjun wanita negara, Datuk Pandelela Rinong dan Nur Dhabitah Sabri digugurkan daripada program Road to Gold (RTG).

Perkara itu diumumkan Penyelaras Jawatankuasa RTG, Datuk Stuart Ramalingam dalam satu sidang media, hari ini.

Stuart berkata, kedua-dua atlet berkenaan sudah melakukan yang terbaik untuk membanggakan negara sepanjang tahun tetapi malangnya mereka tidak berjaya mara ke Sukan Olimpik Paris menerusi Kejohanan Akuatik Dunia di Doha, Qatar yang menjadi acara kelayakan terakhir baru-baru ini.

“Tetapan kriteria program RTG yang jelas, jawatankuasa membuat keputusan untuk mengeluarkan Pandelela dan Nur Dhabitah daripada program RTG.

“Bagaimanapun, kedua-duanya akan terus menjadi sebahagian daripada Program Podium sebagai atlet elit negara.

“Jawatankuasa RTG akan terus memantau kemajuan mereka dan Program Podium akan bekerjasama rapat dengan atlet dan persatuan untuk memastikan Pandelela dan Nur Dhabitah menerima semua sokongan untuk mereka menemui semula rentak yang diharapkan sebelum dipertimbangkan semula untuk dimasukkan ke dalam program pada masa hadapan,” kata Stuart.

Turut hadir dalam sidang media itu, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh dan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tan Sri Mohamad Norza Zakaria yang kedua-duanya adalah Pengerusi Bersama Jawatankuasa RTG.

Menurut Stuart, dengan penyingkiran kedua-dua atlet berkenaan daripada program RTG, alatan latihan yang dibiayai oleh RTG akan menjadi pelaburan jangka panjang yang akan memberi manfaat kepada semua penerjun kebangsaan.

“Alatan latihan seperti platform latihan gim kering baharu, pusat pemulihan khusus dan papan anjal baharu yang diluluskan FINA (yang akan tiba tidak lama lagi) akan menjadi pelaburan jangka panjang yang akan memberi manfaat kepada semua penerjun kebangsaan,” katanya.

Sementara itu, Stuart turut mengumumkan penerjun lelaki, Bertrand Rhodict Lises yang menjadi wakil tunggal negara layak beraksi di Paris disenaraikan dalam RTG bagi membantunya melakukan persiapan menghadapi temasya terbesar itu.

Katanya, sebaik temasya di Paris berakhir, Rhodict akan terus diserapkan dalam ‘Program Fast-Track’ yang sudah diluluskan oleh Jawatankuasa RTG dengan misi membentuk atlet muda dan berbakat berumur antara 16 hingga 25 tahun yang berpotensi untuk memenangi pingat emas di Sukan Olimpik Los Angeles 2028.

“Rhodict disenaraikan dalam Program Fast Track dan Jawatankuasa RTG hari ini (semalam) memutuskan untuk memasukkan dia ke dalam Program RTG bagi memberikan sokongan segera ke Sukan Olimpik Paris.

“Dia kekal sebagai prospek kukuh untuk pingat di Sukan OlimpikLA2028. Rhodict akan disokong melalui latihan di luar negara dan perkhidmatan sokongan menjelang Sukan Olimpik Paris.

“Sebaik sahaja Olimpik Paris berakhir, Bertrand Rhodict akan ditempatkan dalam Program Fast Track,” katanya.

SenaraiAtlet RTG

Badminton

1. Aaron Chia

2. Soh Wooi Yik

3. Pearly Tan

4. M Thinaah

5. Ng Tze Yong

6. Ong Yew Sin

7. Teo Ee Yi

8. Chen Tang Jie

9. Toh Ee Wei

Berbasikal trek

1. Datuk Azizulhasni Awang

2. Muhammad Shah Firdaus Sahrom

Terjun

1. Bertrand Rhodict Lises

Angkat berat

1. Mohamad Aniq Kasdan

-Berita Harian