Hadiah kereta buat pemenang pingat Paris 2024

KUALA LUMPUR: Ganjaran berupa sebuah kereta menanti atlet negara yang berjaya memenangi pingat pada temasya Sukan Olimpik Paris 2024.

Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berkata pihaknya mendapat komitmen daripada syarikat antarabangsa yang menawarkan ganjaran berupa kereta kepada pemenang pingat di Paris.

“Dalam persiapan RTG (Road to Gold) ke Paris, kita sudah mula menerima tawaran daripada satu syarikat yang menawarkan kereta untuk atlet yang memenangi pingat emas, perak dan gangsa,” katanya pada satu sidang media di sini, hari ini.

Bagaimanapun Hannah berkata pihaknya turut berharap syarikat berkaitan kerajaan (GLC) atau syarikat jenama Malaysia akan tampil memberi sokongan untuk memberikan ganjaran kepada atlet negara khususnya yang berjaya memenangi emas pertama Malaysia di Paris.

“Kita menjemput kalau ada GLC atau jenama Malaysia yang berminat untuk memberikan ganjaran sekiranya ada atlet yang boleh dapatkan emas Olimpik pertama Malaysia.

“Jika ada yang berminat boleh hubungi Penyelaras Jawatankuasa RTG, Datuk Stuart Ramalingam.

“Kita mahu beri peluang kepada jenama Malaysia kerana sekarang jenama dari luar negara sudah datang untuk bagi kita tawaran,” katanya.

Ketika ini, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menerusi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) menawarkan ganjaran wang tunai sebanyak RM1 juta kepada pemenang emas Sukan Olimpik.

Bagi pemenang perak pula, mereka akan menerima ganjaran RM300,000 manakala gangsa RM100,000.

Mereka turut menerima Skim Imbuhan Tetap Olimpik yang diberikan secara bulanan sepanjang hayat dengan pemenang emas diberikan RM5,000, perak RM3,000 dan gangsa RM2,000.-Berita Harian