Jing Xuen ketuai cabaran negara di Piala QSC 2024

Kuala Lumpur: Pemenang pingat emas Sukan Sea 2023 Ng Jing Xuen mengetuai cabaran negara di Piala Queen Sirikit (QSC) 2024, bersama dua pemain lain di Christchurch, New Zealand pada Mac depan.

Naib Presiden Persatuan Golf Wanita Malaysia (Malga) Dr Noor Aziah Mohd Ariffin berkata dua pemain berkenaan ialah Sohniya Chandra Mohan dan Pang Hee Jie terpilih selepas mereka berjaya mengetepikan tiga calon lain semasa proses pemilihan di ibu negara baru-baru ini.

Beliau berkata pemilihan itu bukan berdasarkan ranking dunia semata-mata tetapi juga berdasarkan semangat yang dipamerkan oleh atlet berkenaan ketika proses pemarkahan dilakukan dalam disiplin puttingchipping dan drivingrange oleh jurulatih khas Chris Marrs.

“Tiga orang ini (Jing Xuen, Sohniya dan Hee Jie) terpilih walaupun ada lagi tinggi ranking namun mereka tidak menunjukkan aksi memberangsangkan jadi (mungkin) tidak memuaskan hati jurulatih khas semasa proses pemilihan.

“Setakat ini semua latihan hanya berlaku di Malaysia iaitu di Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC) di Bukit Kiara selain mereka juga mempunyai jurulatih sendiri namun macam Hee Jie, berlatih di Johor sebab dia tinggal di sana,” katanya kepada Bernama hari ini.

Mengenai persiapan pemain-pemain negara itu, Noor Aziah berkata ia berjalan lancar dan ketika ini mereka giat mempertingkatkan prestasi masing-masing sebelum berangkat pada 17 Mac depan bagi memastikan kontinjen negara meraih keputusan positif pada kejohanan itu.

Beliau turut berharap lebih banyak sektor korporat sudi bekerjasama dengan badan induk sukan golf itu bagi membolehkan persatuan terus mengangkat martabat pemain golf wanita di Malaysia.

“Persiapan berjalan lancar namun berharap masih ada pihak korporat yang sudi menaja kami (sebab kos tinggi). Setakat ini kami ada penaja pakaian iaitu Carro (untuk ke New Zealand),” katanya.

Malga sebelum ini mensasarkan atlet negara berada dalam kelompok lima terbaik di kejohanan berkenaan bagi mengatasi keputusan tahun lepas di Manila, Filipina yang menyaksikan Jing Xuen dan Foong Zi Yu berkongsi tempat ke-22, Wang Xin Yao (ke-27) bagi acara individu manakala tempat ke-11 daripada 12 negara acara berpasukan.

Piala QSC 2024 yang berlangsung pada 20 hingga 23 Mac depan adalah acara tahunan golf berpasukan membabitkan pemain wanita amatur dari 12 hingga 14 negara Asia Pasifik.-Harian Metro