Malaysia raih perak pecut berpasukan lelaki, wanita

KUALA LUMPUR: Skuad berbasikal trek negara membuka saingan Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) di New Delhi dengan langkah kanan apabila meraih dua pingat perak, malam tadi.

Kejayaan itu masing-masing dilakar trio pecut lelaki dan wanita negara sekali gus menyaksikan mereka memperbaiki pencapaian gangsa pada edisi sebelum ini di Velodrom Nasional Nilai tahun lalu.

Pada aksi final lelaki, skuad lelaki disertai Muhammad Ridhwan Shahrom, Muhammad Fadhil Zonis dan Umar Hasbullah mencatatkan 44.607 saat (s) terpaksa akur selepas tewas di tangan juara bertahan dari Jepun, Yuta Obara, Kento Yamasaki dan Minato Nakaishi yang mempertahankan gelaran Asia dengan catatan 44.367s.

Dalam pada itu, skuad wanita yang diwakili Nurul Izzah Izzati Mohd Asri, Anis Amira Rosidi dan Nur Aliana Syafika Azizan mencatatkan 50.095s pada saingan final selepas bersaing sengit dengan trio China, Zhou Fei, Tong Menggi, Wang Lijuan (48.178s), manakala Korea Selatan membawa pulang gangsa

Pengarah Kejurulatihan Berbasikal Negara, John Beasley dalam satu hantaran di Instagram berkata, dia bangga dengan pencapaian dilakar skuad wanita yang menunjukkan peningkatan memberangsangkan.

“Hari yang baik di ACC apabila barisan pelumba elit wanita negara meraih perak dan berada di belakang China.

“Elit lelaki pula berada di tempat kedua tewas kepada Jepun. Kedua-dua trio negara itu berada di belakang dua kuasa besar Asia membuat saya boleh tersenyum gembira.

“Saya gembira dengan pencapaian kedua-dua trio negara dengan usaha mereka lakukan dan juga pasukan yang berada di belakang mereka. Mereka saling bekerjasama, berusaha keras untuk memastikan kejayaan hari ini. Terima kasih semua, anda melakukan kerja yang baik,” kata Beasley.-Berita Harian