Bertrand harap dapat baiki prestasi sebelum Paris 2024

KUALA LUMPUR: Penerjun negara, Bertrand Rhodict Lises menyifatkan latihan insentif yang bakal dilaluinya di luar negara dapat memperbaiki prestasinya menjelang Sukan Olimpik Paris 2024, Julai nanti.

Bertrand yang menjadi wakil tunggal skuad terjun di Paris 2024 berkata, dia mengharapkan latihan yang bakal diatur Persekutuan Renang Malaysia (MAS) dapat membantunya meningkatkan darjah kesukaran dalam terjunan bagi membolehkan dia bersaing dengan penerjun yang lebih berpengalaman di temasya terbesar dunia itu.

Bertrand berkata, dia ditawarkan untuk menjalani latihan insentif sama ada di Amerika Syarikat, Mexico ataupun United Kingdom dan dijadual berlepas pada 14 Mac ini.

“Mengikut perancangan awal saya akan mula menjalani latihan pada 14 Mac nanti dan buat masa ini saya tidak tahu negara mana yang akan saya jalani latihan tetapi saya diberikan pilihan ke AS, Mexico ataupun United Kingdom di London.

“Saya memilih untuk jalani latihan di London kerana lebih selesa untuk berlepas ke Paris kerana perbezaan waktu tidak banyak beza. Di sana nanti, saya akan menjalani latihan bersama pasukan negara sana.

“Buat masa ini, saya hanya ingin lakukan terbaik kerana fokus saya bukan ke pada Paris 2024 tetapi saya juga meletakkan azam untuk melayakkan diri ke Olimpik seterusnya,” kata Bertrand.-Berita Harian