Zii Jia tak sabar gegar BATC

JAGUH badminton negara, Lee Zii Jia dilihat bersedia untuk turun membantu skuad negara terutama dalam misi mempertahankan kejuaraan Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024, di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam esok.

Pemain ranking No. 10 dunia itu mengakui dia kini menerima tonik terbaik untuk membuat kemunculan di BATC bersama pasukan negara apabila baru pulang ‘berguru’ dengan menjalani kem latihan di Persatuan Badminton Korea (BKA), di Jincheon, Seoul kira-kira 10 hari.

“Sememangnya, saya tidak sabar untuk beraksi di BATC selepas menjalani latihan yang menakjubkan di Korea. Pasti ramai tahu bahawa BKA telah melahirkan dua juara dunia, jadi saya dapat menjalani latihan bersama mereka.

“Selain itu, mereka mempunyai fasiliti berkelas dunia dan saya gembira kerana mereka mengalu-alukan kehadiran saya,” kata Zii Jia.

Biarpun masih belum mengetahui siapa yang akan terlebih dahulu diturunkan namun, Zii Jia berharap dia dapat diturunkan lebih awal.

“Bagi orang lain saya tak tahu, tetapi bagi saya, saya nak main pada perlawanan menentang pasukan lebih mudah terlebih dahulu.

“Taiwan mungkin tidak membawa barisan terkuat mereka, tetapi mereka masih membawa Lin Chun Yi dan Lee Yang-Wang Chi Lin sebagai perseorangan pertama dan beregu pertama mereka. Tekanan tetap ada tetapi kita perlu atasinya,” katanya.

Menjelang perlawanan esok, Malaysia diundi dalam kumpulan B menentang pasukan Brunei, sebelum berdepan Kazakhstan dan Taiwan.

Bagaimanapun, Malaysia tidak boleh memandang mudah cabaran pasukan lawan kerana hanya dua pasukan teratas kumpulan akan melangkah ke pusingan kalah mat. -KOSMO! Online.