Hannah puji mentaliti Azizulhasni

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh menyifatkan Datuk Azizulhasni Awang mempunyai tahap mentaliti yang kuat dan jaguh berbasikal trek negara itu akan sentiasa menerima sokongan daripada pihak kementerian.

Ahad lalu, Azizulhasni terpaksa membuat keputusan untuk menarik diri daripada penentuan pingat gangsa dalam acara pecut individu di Piala Negara-Negara Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) di Adelaide, Australia, sehari selepas memenangi emas dalam acara keirin.

Secara keseluruhannya, prestasi tlet berusia 36 tahun itu di Australia nyata menunjukkan tahap kekuatan mentalnya meskipun dibelenggu masalah kesihatan berkaitan jantungnya dan perlu mengambil ubat perikarditis sejak beberapa minggu lalu.

Dua tahun lalu, Azizulhasni atau dikenali dengan julukan ‘The Pocket Rocketman’ terpaksa menjalani pembedahan jantung terbuka susulan disahkan mengalami masalah jantung jarang ditemui dikenali sebagai arteri koronari kanan yang menyalur dari aorta di posisi janggal/ganjil (AAORCA) di Hospital Epworth Richmond, Melbourne.

“Beliau ada doktor dan pasukan ISN (Institut Sukan Negara) yang mengikuti beliau. John Beasley (Pengarah Teknikal skuad berbasikal negara) sentiasa memberikan maklumat terkini kepada penyelaras RTG (Road To Gold).

“Kita yakin dan kita ikut nasihat pakar, doktor yang ikut beliau. Masalah kesihatan ini bukan semua orang nak dan ia bukan pilihan Datuk Azizul. Jadi kita nak sokong beliau kerana saya lihat kesihatan mental beliau sangat kuat.

“Walaupun dalam keadaan seperti ini, beliau boleh muncul sebagai juara. Itu sebab kita nak terus bagi sokongan kepada Datuk Azizu. Jangan risau mengenai kesihatannya kerana ada doktor di sekelilingnya,” kata Hannah kepada media selepas Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Majlis Sukan Negara (MSN) dan F&N Beverages Marketing Sdn Bhd, hari ini.

Mengulas mengenai majlis hari ini, nyata gembira dengan tajaan bernilai RM4 juta itu untuk tempoh lima tahun.

“Saya harap ini bukan perjanjian pertama dan terakhir. Kita perlu mewujudkan modul ‘menang-menang’ antara kedua-dua pihak dan F&N Beverages juga sudah pasti ingin memperkenalkan produk mereka melalui acara sukan,” katanya.-Berita Harian