‘Kami perlu belajar bagaimana untuk dapatkan mata penting’

KUALA LUMPUR: Beregu campuran negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei mengakui masih banyak ‘kerja rumah’ yang perlu dilakukan bagi melonjakkan lagi prestasi mereka selepas tewas di final Masters Thailand, semalam.

Tang Jie-Ee Wei terlepas gelaran Jelajah Dunia pertama mereka musim ini dan ketiga keseluruhan selepas tewas kepada pasangan tuan rumah, Dechapol Puavaranukroh-Sapsiree Taerattanachai 12-21, 18-21 pada aksi final yang berlangsung di Stadium Nimibutr di Bangkok.

Menurut Ee Wei, kesilapan mudah yang dilakukan terutamanya ketika situasi mata penting telah menghukum mereka dalam perlawanan itu.

“Kami perlu belajar bagaimana untuk mendapatkan mata penting, itu pengalaman yang ada pada mereka.

“Bukan tidak ada perkara yang positif tetapi kami harus membuat keputusan yang betul jika berdepan situasi sedang merebut mata penting,” katanya kepada SPOTV selepas tamat perlawanan.

Sementara itu, Tang Jie mengakui bahawa dia juga perlu mengambil tanggungjawab di atas kekalahan berkenaan kerana tidak melindungi Ee Wei ketika pasangan lawan melakukan serangan di dalam gelanggang.

“Saya tidak melindungi pasangan saya dengan baik seperti yang dilakukan mereka terutama ketika Ee Wei sedang bertahan, jadi saya harus ambil tanggungjawab ini (atas kekalahan berkenaan),” katanya.

Sebelum ini, Tang Jie-Ee Wei sudah dua kali merangkul gelaran Jelajah Dunia BWF menerusi kejayaan menjuarai Masters Orleans di Perancis dan Terbuka Taiwan, tahun lalu.-Berita harian