Tanpa bantuan MSN, Khairulnizam tetap buru tiket ke Olimpik

Kuala Lumpur: Pelayar berpengalaman negara, Khairulnizam Mohd Afendy menegaskan bahawa dia tidak akan berputus asa untuk cuba melayakkan diri ke temasya Sukan Olimpik Paris buat kali keempat.

Biarpun tanpa bantuan daripada Majlis Sukan Negara (MSN) atau Persatuan Pelayaran Kebangsaan, ia tidak akan mematahkan semangatnya yang akan terus berusaha merealisasikan impian itu kerana masih mempunyai satu lagi peluang.

Terdahulu pemenang dua pingat perak Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018 dan Incehon 2014 menamatkan saingan Kejohanan Dunia ILCA 7 Adelaide 2024 semalam di kedudukan ke-33 dari 152 peserta yang mengambil bahagian.

Hanya empat mata memisahkan Kharulnizam daripada Paris.

“Misi untuk melayakkan diri ke temasya Olimpik ‘tertangguh’ namun masih ada satu lagi peluang untuk melayakkan diri ke Olimpik di kejohanan ‘Last Chance Regatta’ pada bulan April nanti.

“Ucapan terima kasih buat keluarga yang sentiasa menyokong dan membantu terutamanya dari segi kewangan untuk menyertai kejohanan ini di mana saya tidak menerima apa-apa bantuan kewangan dari MSN ataupun persatuan kebangsaan bagi kejohanan penting ini.

“Selain itu juga, saya bersyukur kerana menerima bantuan dari jurulatih Thailand semasa latihan dan perlumbaan di sini kerana tiada jurulatih yg di hantar oleh MSN atau persatuan.

“Dengan pelbagai halangan dan dugaan saya masih lagi mampu untuk bersaing hingga ke perlumbaan terakhir dan hanya kurang empat mata untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik,” katanya.

Katanya, kerja keras akan diteruskan pada bulan April dan berharap ada berita gembira akan diperoleh.

Pada aksi di temasya Olimpik Tokyo, Khairulnizam yang beraksi dalam acara laser menamatkan saingan di kedudukan ke-28 dari 35 peserta yang mengambil bahagian.

Manakala di Olimpik Rio, atlet kelahiran Kedah itu berkedudukan tempat ke-35 dari 46 peserta dan dia menamatkan saingan Olimpik London 2012 di tempat ke-47 dari 49 peserta.-Harian Metro