Hanya Tang Jie-Ee Wei teruskan kemaraaan di Masters Thailand

KUALA LUMPUR: Hanya beregu campuran, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei berjaya melangkah ke suku akhir Masters Thailand manakala empat lagi wakil negara ditunjukkan jalan keluar di pusingan kedua, hari ini.

Tang Jie-Ee Wei menepati ramalan mara ke kelompok lapan terbaik apabila menundukkan rakan sepasukan, Hoo Pang Ron-Cheng Su Yin 21-14, 21-15 pada aksi pusingan kedua yang berlangsung di Stadium Nimibutr di Bangkok.

Ini adalah kali pertama pasangan nombor sembilan dunia itu berjaya mara ke suku akhir pada saingan musim ini selepas tewas di pusingan kedua dalam tiga kejohanan pertama iaitu Terbuka Malaysia, Terbuka India dan Masters Indonesia.

Tang Jie-Ee Wei akan bertemu pasangan Belanda, Robin Tabeling-Selena Piek bagi perebutan tiket ke separuh akhir, esok.

Robin-Selena mara selepas mengetepikan cabaran beregu campuran profesional negara, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing 18-21, 21-15, 21-19.

Satu lagi beregu campuran profesional negara, Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie turut gagal meneruskan kemaraan apabila tewas di tangan pasangan Indonesia, Rehan Naufal Kusharjanto-Lisa Ayu Kusumawati dalam pertarungan tiga set 17-21, 21-17, 16-21.

Nasib sama turut menimpa beregu lelaki profesional negara, Teo Ee Yi-Ong Yew Sin yang tewas di tangan pasangan Denmark, Andreas Sondergaard-Jesper Toft 23-25, 21-14, 14-21.

Terdahulu, pemain perseorangan lelaki profesional negara, Cheam June Wei turut ditunjukkan jalan keluar di pusingan kedua apabila tewas di tangan wakil Belanda, Mark Caljouw 7-21, 11-21.-Berita Harian