Piala Dunia Hoki 5s: Malaysia mara ke suku akhir

PETALING JAYA: Skuad hoki 5 sebelah (5s) lelaki negara mara ke suku akhir Piala Dunia Hoki 5s 2024 selepas membelasah Fiji 8-3 pada perlawanan terakhir peringkat Kumpulan D di Muscat, Oman hari ini.

Kemenangan itu membolehkan skuad kendalian Wallace Tan mengakhiri saingan peringkat kumpulan di tangga kedua selepas terikat tujuh mata bersama Oman dengan tuan rumah mempunyai lebihan jaringan.

“Kemenangan ke atas Fiji sangat penting untuk kita mengesahkan tempat ke suku akhir. Di suku akhir kita akan berjumpa Trinidad & Tobago, dalam hoki 5s ini kita kena hormati semua negara

“Dalam kejohanan ini beberapa kejutan telah berlaku seperti Mesir tumpaskan India, Poland kalahkan Pakistan dan Trinidad & Tobago berjaya menundukkan New Zealand, hoki 5s ini lain.

“Kita akan gunakan tempoh rehat secukupnya dan akan turun menentang Trinidad & Tobago esok dalam perlawanan suku akhir,” kata Wallace.

Pada aksi hari ini, kapten negara, Mohamad Akhimullah Anuar Esook sekali lagi membuktikan kewibawaannya apabila meledak hatrik manakala, Syarman Mat Tee meledak dua gol.

Tiga gol lagi masing-masing dijaringkan oleh Muhammad Abid Sufian Mat Ruslee, Muhammad Firdaus Omar dan Mohamad Kamarulzaman Kamaruddin.-UTUSAN