Peluang pecah rekod kebangsaan memanah dalam dewan

Kuala Lumpur: Lebih 1,600 pegawai dan atlet tempatan serta antarabangsa mengesahkan penyertaan di Kejohanan Memanah Dalam Dewan Antarabangsa Selangor 2024 (Sinar 2024) bermula 2 hingga 4 Februari depan.

Kejohanan memanah terbesar negara itu dianjurkan Persatuan Memanah Selangor (Selar) dengan kerjasama Majlis Sukan Negeri Selangor dan Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia (NAAM).

Rakan strategik yang turut terlibat adalah Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI) selain disokong Kementerian Belia dan Sukan, Kerajaan Negeri Selangor serta Rakan Muda.

Atlet yang bertanding berpeluang mencatat rekod kebangsaan berikutan pengiktirafan dan penarafan diakreditasikan oleh NAAM dalam kejohanan di Dewan C, Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Serdang.

Bekas pemanah negara, Cheng Chu Sian adalah pemegang rekod kebangsaan dengan 581 mata bagi 18 meter acara Recurve serta bekas pemanah Selangor, Aisyah Najihah M Azizul dengan 557 mata pada Kejohanan Memanah Dalam Dewan Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 2018 dan 2016.

Sementara itu, pemanah negara, Mohd Juwaidi Mazuki memegang rekod acara Compound dengan 594 mata di Taipei Archery Open – IWS Stage 3, tahun lalu, manakala Fatin Nurfatehah Mat Salleh mencatat 578 mata semasa Kejohanan Memanah Dalam Dewan UPM 2016.

Pemanah Barebow negara, Nor Idzuwan Mohammad turut memegang rekod kebangsaan dengan catatan 526 mata di Kejohanan Memanah Nimes 2024 di Perancis, baru-baru ini.

Selar menzahirkan penghargaan terhadap sokongan dan dukungan kuat daripada barisan penaja iaitu Excella Archery Proshop, LA Sports Corporation, Al-Fadzil Agency, Eastern Shadow Archery Proshop, Xtion10 dan Ostra.

Pada masa sama, Selar berharap Sinar 2024 menjadi batu loncatan kepada sukan memanah negara melahirkan lebih ramai bakat baharu dalam sukan yang menjadi acara utama temasya Sukan Olimpik.-Harian Metro