Akhimullah wira atasi AS

KUALA LUMPUR: Kapten skuad hoki lima sebelah lelaki negara Akhimullah Anuar Esook muncul wira pasukan apabila meledak jaringan berganda untuk membantu Malaysia mengatasi Amerika Syarikat (AS) 3-2 pada Piala Dunia Hoki 5s 2024 di Muscat, Oman semalam.

Kemenangan itu membantu Malaysia mengumpul empat mata untuk menduduki tangga kedua Kumpulan D, terikat dengan tuan rumah Oman yang unggul dengan kelebihan jaringan gol.

AS (3 mata) dan Fiji (0 mata) pula masing-masing di kedudukan ketiga dan keempat kumpulan.

Pada aksi Kumpulan D di Hockey Oman Venue, pasukan negara kendalian Wallace Tan mendominasi permainan apabila membuka tirai jaringan seawal minit ke-11 hasil jaringan padang Akhimullah.

Jaringan itu bagaimanapun tidak mematahkan semangat AS untuk menyamakan kedudukan menerusi gol padang Harris Pat pada minit ke-17 sebelum pasukan negara kembali di depan apabila Syarman Mat Tee meledak gol padang lima minit kemudian.

Tidak cukup dengan itu, asakan Malaysia ke kubu pasukan lawan untuk memburu jaringan, membuahkan hasil apabila Akhimullah sekali lagi membolosi gawang pasukan lawan dengan gol padang pada minit ke-25 sebelum Pat menghadiahkan gol kedua AS dua minit kemudian.

Malaysia dijadual bertemu Fiji bagi aksi terakhir Kumpulan D petang ini.

Kelmarin, skuad negara terikat 3-3 dengan Oman pada aksi pertama peringkat kumpulan. – BERNAMA