Piala Dunia Hoki 5s: Malaysia diikat Oman

PETALING JAYA – Skuad hoki lima sebelah (5s) lelaki negara terpaksa akur seri 3-3 dengan tuan rumah, Oman dalam aksi pertama Piala Dunia Hoki 5s di Muscat sebentar tadi.

Kapten negara, Mohamad Akhimullah Anuar Esook mengakui, dia dan rakan sepasukannya perlu memperkemaskan penyudah jika mahu melakar kemenangan dalam aksi seterusnya menentang Amerika Syarikat tengah malam ini.

“Jujurnya kami sudah bermain baik, tetapi penyudah kami perlu ditingkatkan, terutamanya dri segi percubaan tepat ke arah gol.

“Kami mensia-siakan banyak peluang. Kami perlu lihat semula dan bangkit untuk aksi seterusnya,” kata Akhimullah yang pernah dinobatkan penjaring terbanyak ketika membantu Malaysia meraih pingat emas hoki 5s Sukan Olimpik Remaja 2018.

Dalam aksi itu, Malaysia yang dibimbing Wallace Tan terlebih dahulu mendahului 2-0 menerusi jaringan Syarman Mat Tee dan Akhimullah pada minit kesembilan serta 12.

Oman bangkit merapatkan jurang melalui gol daripada Fahad Al Lawati pada minit ke-13 sebelum Akhimullah menyudahkan penalti stroke untuk memastikan Malaysia kembali mendahului 3-1 tiga minit kemudian.

Bagaimanapun, Malaysia terpaksa akur berkongsi satu mata selepas membenarkan Oman menyamakan kedudukan menerusi Aiman Madit dan Khalid Al Shaidi pada minit ke-22 serta 25. – KOSMO! ONLINE