Peluang Irfan layak ke Paris

Kuala Lumpur: Jaguh lempar cakera negara, Muhammad Irfan Shamsuddin serta atlet lompat kijang, Andre Anura Anuar berpeluang layak ke Sukan Olimpik Paris apabila dijadual menyertai dua kejohanan jemputan di Australia bulan depan.

Pengarah Teknikal Kejurulatihan Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM), Robert J Ballard berkata, dua kejohanan yang dimaksudkan itu adalah Kejohanan Jemputan Adelaide pada 10 Februari dan Kejohanan Jemputan Melbourne pada 15 Februari di mana pada congakan beliau kedua-dua atlet itu berpeluang untuk mengutip mata.

“Ini berita baik untuk mereka cuba layak beraksi di Olimpik. Kami sangat teruja kerana mereka mendapat jemputan untuk menyertai kedua-dua kejohanan itu yang mana anda perlu berada di tahap tertentu di dunia untuk terpilih.

“Kami berharap mereka berdua dapat melakukan yang terbaik di Australia. Kedua-duanya berada pada prestasi terbaik ketika ini di bawah seliaan jurulatih masing-masing,” katanya.

Jelas Ballard, berdasarkan ranking Road to Paris, Irfan dan Andre masih berpeluang layak ke Olimpik sebelum berakhirnya kejohanan bagi memungut mata pada akhir Jun depan.

“Jika mereka dapat memperbaiki kedudukan ranking, ia dapat memberikan motivasi kepada mereka apabila pulang ke Malaysia untuk menyertai Terbuka Malaysia pula. Mereka perlu pamer prestasi konsisten untuk layak ke Olimpik.

“Irfan ketika ini menduduki ranking ke-53 dunia dan dia perlu menyertai kejohanan Road to Paris. Dia perlu berada dalam kedudukan 32 terbaik pada hujung Jun. Manakala Andre pula ketika ini menduduki ranking ke-29 Road to Paris.

“Sebab itu kejohanan di Australia amat penting kerana standard kejohanan itu tidak sesukar seperti di Eropah atau Amerika, jadi mereka berpeluang untuk mengutip mata.

“Kami akan cuba memberi setiap peluang terbaik kepada mereka. Sangat sukar untuk layak ke Olimpik, hanya beberapa (atlet) sahaja yang berpeluang melakukannya, jadi kami mahu memberikan segala peluang sebaik mungkin,” katanya.-Harian Metro