Aaron-Wooi Yik bermandi peluh

KUALA LUMPUR: Beregu utama lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik terpaksa bermandi peluh sebelum lolos pada aksi pusingan pertama Terbuka India, sebentar tadi.

Pasangan negara yang menduduki ranking keempat dunia itu diheret ke set penentuan oleh Akira Koga-Taichi Saito sebelum menewaskan gandingan Jepun itu.

Walaupun melakar kemenangan mudah di set pertama 21-9 namun Koga-Saito bangkit di set kedua dengan 21-19 untuk mengheret perlawanan ke set penentuan.

Tersentak dengan kebangkitan lawan, Aaron-Wooi Yik memperkemaskan rentak sebelum melakar kemenangan 21-14 ke atas beregu di tangga ke-14 dunia itu.

Kemenangan itu menyaksikan Aaron-Wooi Yik kini menyamakan rekod kemenangan 4-4 selepas kali terakhir tewas di tangan Koga-Saito di pusingan kedua Terbuka Jepun, November tahun lalu.

Aaron-Wooi Yik selepas ini dijadual bertemu Kenya Mitsuhashi-Hiroki Okamura di pusingan kedua selepas lawan dari Jepun itu menewaskan wakil India, Krishna Prasad Garaga-Sai Pratheek K 21-14, 21-11.

Turut mara ke pusingan kedua bagi saingan beregu lelaki adalah gandingan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Mohd Rumsani yang menewaskan wakil Kanada, Adam Dong-Nyl Yakura 21-11, 21-5.

Sze Fei-Nur Izzuddin dijadual bertemu pilihan kelapan kejohanan Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi di pusingan kedua esok selepas lawan dari China itu menewaskan beregu Perancis, Lucas Corvee-Ronan Labar 21-17, 21-9.-Berita Harian