Jonah pernah mahu berhenti jadi atlet kerana elaun

KUALA LUMPUR: Jaguh lontar peluru negara, Jonah Chang Rigan mendedahkan yang dirinya hampir berputus asa untuk meneruskan perjalanan karier sebagai atlet, hanya kerana disebabkan menerima bayaran elaun dan bukannya gaji.

Pemegang rekod kebangsaan dengan catatan 17.67 meter (m) berusia 21 tahun itu berkata, pada tahun lalu dia pernah menyuarakan keinginan berkenaan kepada ahli keluarganya untuk mencari pekerjaan lain yang menawarkan gaji berbanding hanya bersandarkan kepada elaun bulanan sebagai seorang atlet.

Namun, dengan pengumuman Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh baru-baru ini yang menukar bayaran elaun bulanan atlet di bawah Program Podium kepada gaji, ia nyata melegakan Jonah apatah lagi isu berkenaan sudah menjadi ‘bualan’ dalam kalangan atlet sejak sekian lama.

“Terima kasih kepada YB Hannah kerana dia menukar elaun kepada gaji dan itu kami sangat berterima kasih. Kami sudah menantikan sangat lama, daripada senior saya dulu pun ada bercakap ‘kenapa tidak gaji?’. Sekarang Hannah buat tugas yang hebat dan kami rasa bersemangat untuk berlatih lagi.

“Tahun lalu, kami kecewa kerana dapat elaun. Kami berlatih, berusaha gigih, kami cedera pun ramai tak kisah dan hanya pergi ISN (Institut Sukan Negara). Kami banyak berjasa tetapi kenapa elaun kami masih kecil dan kenapa tidak bergaji seperti yang lain (pekerjaan lain).

“Untuk saya, tahun lalu saya hampir putus asa untuk menjadi atlet. Saya cakap dengan keluarga saya, ‘kalau boleh saya berputus asa, saya mahu cari kerja. Sebagai orang Sarawak, kami perlu banyak bekerja.

“Dari kecil sampai besar memang fikiran hanya untuk kerja. Dari kecil sampai besar juga, saya ingat pergi MSN (Majlis Sukan Negara) dapat gaji tetapi dapat elaun kecil. Namun tahun ini, kami dapat dapat gaji seperti pekerjaan sepenuh masa.

“Jadi atlet ini bukan sekadar separuh masa sahaja, tetapi sepenuh masa dan kami juga banyak berjasa untuk negara,” kata Jonah yang pada tahun ini meletakkan misi untuk melakukan catatan 18m.

“Mungkin akan sasar untuk pecah rekod lagi dan tahun ini, banyak pertandingan akan disertai. Pada Februari nanti, mungkin saya akan ke New Zealand dan Australia untuk dapatkan semula prestasi saya. Tahun ini, saya sasar 18m, tak jauh lagi… hanya 40 sentimeter (cm) lagi dan saya akan cuba buat terbaik untuk buat 18m tahun ini,” katanya.

Minggu lalu, Hannah mengumumkan bayaran elaun bulanan atlet yang berada di bawah Program Podium kini ditukar kepada gaji dan akan dinaikkan dengan minimum asas sebanyak RM1,500 sebulan.

Katanya, seramai 393 atlet termasuk atlet para berada di bawah program berkenaan sekali gus menerima caruman KWSP dan PERKESO yang bakal memberi impak kewangan sebanyak RM16 juta setahun kepada MSN.-Berita Harian