MAJLIS AMANAT MENTERI BELIA DAN SUKAN TAHUN 2024

Majlis Amanat YB Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan bersama atlet, jurulatih dan Persatuan Sukan Kebangsaan bagi tahun 2024 telah diadakan pada 11 Januari 2024 bertempat di MSN, Bukit Jalil.

Dalam amanatnya, YB Menteri memperkenalkqn inisiatif baru seperti, Skim Kontrak Penggajian Atlet (SKPA) yang memastikan caruman dalam KWSP dan PERKESO untuk simpanan masa hadapan kepada semua atlet-atlet kebangsaan dan meningkatkan jumlah elaun latihan mengikut program atlet.

Seterusnya, mengadakan kajian semula elaun menerusi Skim Jurulatih Kebangsaan. Selain itu, Persatuan Sukan Kebangsaan (PSK) juga akan diperkasa dengan penyaluran bantuan supaya dapat mengendalikan aspek perancangan seperti latihan, penyertaan ke pertandingan antarabangsa, pengawalan peralatan latihan serta bayaran elaun atlet-atlet.

Di akhir ucapan beliau menyatakan fokus utama bagi tahun 2024 adalah misi tambah pingat emas pada Sukan Olimpik Paris nanti. Seterusnya penganjuran temasya dan acara utama seperti Sukan Malaysia XXI Sarawak 2024 dan Le Tour de Langkawi 2024 serta mempersiapkan Kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2025 di Thailand.