Enam pemain wakili Pahang ke Liga Jelajah Juara E-Sport Malaysia

TEMERLOH – Enam pemain terpilih mewakili Pahang untuk berentap dalam Liga Jelajah Juara Sukan Elektronik (E-Sport) di Majlis Sukan Negara (MSN) pada 24 hingga 30 Disember ini.

Pemain berusia 16 tahun terdiri daripada, Nik Mohamad Faris Nik Mohd Sanusi, Ahmad Fasih Wafi Mohd Ridzuan, Ariif Irfan Rasdi, Muhammad Nur Shah Irfan Shahrul Nizam, Muhammad Irshraf Mikael Muhmaad Irsyad dan seorang berusia 15 tahun, Muhammad Ashraf Aqmal Muhamad Roshdi.

Kesemua mereka terpilih selepas 30 peserta termasuk jurulatih terlibat dalam bengkel dua hari berakhir pada Selasa sempena Jelajah Juara E-Sport Malaysia 2023 yang berlangsung di Mini Studio E-Sport Pahang dekat Lanchang di sini.

Mereka turut berpeluang menimba pengalaman selain meraih ilmu baharu dengan sentuhan pemain profesional daripada Team HaqEsports Club (THQ) serta kepakaran yang dibawa oleh Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Sukan Negara (ISN).

Wakil pemain, Muhammad Irshraf memberitahu teruja dengan bengkel itu selain melihat sendiri dan menimba ilmu daripada pemain profesional sukan itu.

“Selain itu, kami akan membuat persediaan rapi dan tidak sabar berentap dengan pemain seluruh negara di MSN nanti,” kata remaja tersebut.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan E-Sport Negeri Pahang, Husyin Abd Murat memberitahu, jelajah itu memberi manfaat kepada pemain e-sport di sini selain dapat mencungkil pelapis baharu sukan itu.

Menurutnya, jelajah itu disifatkan sangat membantu pemain dengan kepakaran serta pengalaman daripada pihak terlibat.

“Persatuan juga akan melakukan pelbagai usaha untuk mencungkil bakat-bakat baharu antaranya bakal menganjurkan mini sirkit di setiap daerah untuk melahirkan lebih ramai pemain terdiri anak jati Pahang,” tambah beliau.

Sementara itu, Pengurus THQ, Muhd Aiman Nazri, 23, mengakui jelajah itu memberikan pengalaman baharu buat pemain pasukan selain gembira dengan komitmen peserta terlibat dalam jelajah tersebut.

Dalam pada itu, turut terlibat dalam bengkel tersebut, Pegawai Eksekutif MSN, Mohd Syazwan Mohd Hanafi dan Pegawai Pemakanan Sukan ISN, Foo Kai Li.

-Sinar harian