Sukma: Kelantan akan bincang garis panduan pakaian patuh syariah dengan MSN, KBS

Kota Bharu: Kerajaan Negeri Kelantan akan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Majlis Sukan Negara (MSN) berhubung garis panduan pakaian sukan patuh syariah bagi Sukan Malaysia (Sukma) 2028 yang bakal dianjurkan negeri itu.

“Terdapat acara-acara sensitif yang perlu dibincangkan membabitkan pemakaian secara patuh syariah seperti akuatik dan gimrama, oleh itu kerajaan negeri akan membincangkan perkara ini dengan kementerian,” kata Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Zamakhshari Muhamad.

Beliau menjawab soalan tambahan Mohd Rodzi Ja’afar (PAS- Gaal) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan di Kompleks Kota Darulnaim di sini, hari ini.

Mohd Rodzi mahu tahu adakah kerajaan boleh memastikan atlet-atlet daripada negeri lain yang menyertai Sukma juga patuh syariah.

Zamakhshari berkata, usaha itu turut dibantu Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Lama Dr Hafidzah Mustakim.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga akan memanfaatkan peruntukan RM276 juta daripada Kerajaan Pusat antaranya untuk membina enam fasiliti di Kompleks Sukan Bukit Merbau, Pasir Puteh dan sebuah pusat akuatik di Madinah Al-Salam, Tunjong.

-Harian Metro